My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul su tesisat tamiri sisli kombi tamiri cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Bertine tester selvbevissthet

speil.jpg

Helt siden hun bare var noen uker gammel har hun vært veldig opptatt av speil. Og pappa har lurt velig på hva Bertine ser i speilet. Ser hun en annen jente? Ser hun seg selv? I dag bestemte vi oss rett og slett for å gå vitenskapelig til verks.

På nett fant vi omtale av forskningen til en psykologiprofessor som heter Philippe Rochat. Ved hjelp av den såkalte post-it-lapp-testen har han forsket seg fram til at utviklingen av selvbevissthet hos et barn kan deles inn i seks (0-5) nivåer. Vi festet en gul lapp på pannen til Bertine (uten at hun la merke til det) og satte i gang.

Nivå 0: «Confusion»

På dette nivået finnes det ikke spor av selvbevissthet. Barnet tror de ser en forlengelse av miljøet i stedet for en refleksjon av det. De vil ikke ha noen reaksjon på post-it-lappen i det hele tatt.

Nivå 1: «Differentiation»

Barnet er nå klar over at det som viser i speilet er forskjellig fra omgivelsene rundt. Barnet får en følelse av at det er en sammenheng med hva han eller hun går selv, og hva som skjer i speilet.

Nivå 2: «Situation»

Barnet oppfatter hvor hans eller hennes kropp er i forhold til objektet som kan ses i speilet. For eksempel vil de bruke hånden for å berøre speilet, og er bevisste avstanden til det de ser i speilet.

Nivå 3: «Identification»

På dette nivået innser barnet at det ser på seg selv i speilet. Han eller hun vil nå ta hånden opp til post-it-lappen og fjerne den. Ifølge Philippe Rochat er dette selve lakmustesten på selvbevissthet. Dette nivået oppnås normalt rundt 18 måneder.

Nivå 4: «Permanence»

På dette nivået kan barnet gjenkjenne seg selv på bilder, også fra han eller hun var yngre, eller kledd i andre klær.

Nivå 5: «Self-consciousness or meta self-awareness»

Dette er det høyeste nivået og oppnås normalt i en alder av fire til fem år. Her barnet klar over hvordan han eller hun blir sett på av andre. Dette kan føre til forlegenhet.

Testresultat: Pappa har i grunnen lenge vært overbevist om at Bertine ser seg selv i speilet. Hun lyser opp når hun ser speilbildet, og smiler og ler. Hun forsøker også å ta på «selg selv» i speilet. Men en rekke forsøk til tross. Hun var overhode ikke interessert i post-it-lappen, og er trolig altså på nivå 2. Og der skal hun altså også være, ifølge professoren, til hun er rundt 18 måneder. Merkelig Bertine, om du ikke tror det er deg selv, hvem tror du da det er? Og vi som ofte sitter sammen og ser på bilder fra da du ble født. Jeg er overbevist om at du skjønner at det er bilder av deg vi ser på, men det skal du altså ikke klare før på nivå fire..

Vi får finne fram igjen post-it-blokka igjen når det har gått noen uker.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Barneaktiviteter, Pappaperm, Tester and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

  1. Posted 07/02/2012 at 20:01 by Superpapsen | Permalink

    Hah, forklaringen er nok enklere enn du tror. Hun så selvfølgelig både post-it lappen og seg selv og tenkte «Haha! Har jeg en post-it lapp på hode! Så fett! Den kan være der i fred mens jeg nyter utsikten av meg selv!»

  2. Posted 15/02/2012 at 20:17 by Steinar Figved | Permalink

    Godt gjort Themla! Og du er nesten en måned yngre enn Bertine. Men når det gjelder pappaen din så må jeg si at jeg synes han slumser litt mer forskningen her. Det skal være en liten gul post-it-lapp, ikke en stor klut eller hva det nå er som henger ned foran øynene. Gi oss en ny video med post-it-lapp så skal vi bli virkelig imponerte! (:

One Trackback

  1. By Hun er et geni #6 « Superpapsen on 15/02/2012 at 16:40

    [...] de også med bachelorgrad fra BI, så vil en kunne måle barns selvbevissthet på en enkel måte. Du kan lese hele gjennomgangen av forskningen hos pappasliv.no, men kort fortalt legger du ubemerket noe på hode til barnet ditt. Om de foran speilet ser seg [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>